Rady a triky

Kdy přidat sůl?

Pokud se jedná o dušená jídla, sůl přidáme hned na začátku vaření. Pečené maso solíme až ke konci, aby neztuhlo. Zeleninu, pokud ji zrovna nedusíme, vaříme vždy v již osolené vodě.

 

Spálené jídlo

Pokud již nemáte čas začít znova, přelijte/přendejte jídlo do jiné nádoby a přidejte vodu, chill nebo pepř aby jste chuť spáleniny potlačili.

 

Vaření vajec

Před vařením vrchol vajíčka propíchněte špendlíkem nebo úzkou jehlou a do vody přidejte tochu octu.

 

Přesolili jste jídlo?

Jedná-li se o polévku, přidejte do ní syrový brambor, nechte ho v polévce uvařit a poté ho vyndejte. Přesolenou zeleninu jen opláchněte vařící vodou. Pokud jste přesolili brambory, vezměte mléko, rozšlehejte do něj vejce a poté to rozmačkejte s bramborama.

 

Chcete snížit množství tuku v jídle?

Pokud se jídlo ještě vaří, stačí do něj vhodit kostku ledu, kterou ihned vyndáme. Přebytečný tuk se "nalepý" na kostku ledu. Pokud je již jídlo hotové, dejte pokrm do ledničky a ztuhlý tuk jednoduše odstraňte nožem/lžicí...

 

Máte kalný vývar?

Ponořte do něj opatrně skořápku od vajíčka. Až se vývar vyčistí, skořápku vyndejte.